De Ontluikende Roos

ruimte scheppen is een zoektocht

geïnspireerd op het boek ‘Mindful opruimen’ van ‘space clearer’ Stephanie Bennett Vogt

Het beeld dat veel mensen van opruimen hebben, is dat het om een hele doelgerichte activiteit gaat. Natuurlijk is het fijn om een aantal projecten in je huis aan te wijzen, aan de slag te gaan en elk voltooid project van je lijstje te schrappen. Deze resultaatgerichte aanpak werkt en tegelijkertijd blijkt de praktijk vaak weerbarstiger en complexer.

Dat de werkelijkheid zich niet altijd leent voor een ‘lineaire, van A naar B’ aanpak merk ik regelmatig wanneer mensen mijn hulp inschakelen. Iemand wil bijvoorbeeld plek A opruimen. Daar komen spullen te tevoorschijn die het bewaren waard zijn en veel beter passen op plek B, maar dan blijkt plek B vol…

duiveltje
Het kan ook zijn dat de klant en ik in een prettige flow bezig zijn en dan opeens springt er een ‘duiveltje’ uit een doosje dat voor oponthoud zorgt: spullen van dierbare overledenen bijvoorbeeld, waarbij emoties boven komen die gevoeld willen worden. Of oude overtuigingen die het keuzeproces bemoeilijken: een cadeau dat eigenlijk niet in het interieur past, maar vanwege de gever – een lievelingstante et cetera – toch echt niet weg kan.
Eerlijk gezegd zijn dit soort situaties ook voor mij als een Professional Organizer af en toe een zoektocht en ik prijs me gelukkig dat ik collega’s heb om mee te sparren. Inmiddels heb ik de ervaring en het vertrouwen dat met rust en een luisterend oor op een bepaald moment de volgende stap duidelijk wordt. Wandelen langs een meanderend pad waarop je links en rechts van alles tegenkomt.

ons ruimste zelf
Het is een van de redenen waarom het boek ‘Mindful opruimen‘ van space clearer Stephanie Bennett Vogt me aanspreekt. Zij deelt de ervaring dat ruimte creëren een zoektocht is. Ze wijst op de dominante, mannelijke manier van werken in onze westerse wereld, die van actie en doelgerichtheid: “Deze richt zich op het eindresultaat, op ons intellect, op weggooien, maar heeft geen oog voor de reis, onze aangeboren wijsheid, loslaten. Pas als we onze mindset beginnen te veranderen, waardoor we het vrouwelijke aspect van opruimen gaan herkennen en accepteren, kunnen we verandering aanbrengen in ons leven en op onze planeet. In feite is het deze meer uitgebalanceerde aanpak die ons doet uitstijgen boven onze rommel en meevoert naar een uitgestrekter gebied van ons ruimste zelf”.

rommelfamilie
Rommel. ‘Allerlei ordeloos dooreen liggende dingen’, aldus het Algemeen Nederlands Woordenboek. Bennett Vogt schaart er veel meer onder dan alleen onze fysieke spullen: “Rommel is alles wat je in de weg staat om je ruimste zelf te ervaren; het is ieder ding, elke gedachte, iedere emotie die je uit je evenwicht brengt; het is de beperkende overtuiging die verduistert wie je bent; het is vastzittende energie.” Ze onderscheidt dan ook fysieke rommel, mentale rommel en emotionele rommel en introduceerde een voor mij nieuw begrip: rommelfamilie.

de bekendste
Fysieke of tastbare rommel is de bekendste van de rommelfamilie, want het is zichtbaar en aanwezig. Ik licht in gedachten mijn tastbare rommelfamilie door. Met opruimen, ordenen, rangschikken heb ik van jongs af aan weinig moeite gehad en fysieke rommel tref je amper aan in mijn/ons huis. Mijn man en ik verschillen wel van mening over de hoeveelheid spullen. Van mij mag het minder. Mijn man struint graag kringloopwinkels en vlooienmarkten af en voor hem kunnen er altijd meer spullen bij en dat levert af en toe flinke discussies op.

jouw fysieke rommelfamilie?
Hoe zit het met jouw fysieke, tastbare rommelfamilie? Als je ja kunt zeggen op een van de volgende uitspraken dan heb je te maken met fysieke rommel:

·         Ik heb dingen die ik niet langer nodig heb, gebruik of leuk vind

·         Ik heb dingen die me niet meer passen

·         Ik heb dingen (of projecten) die kapot zijn, niet onderhouden of onafgemaakt

·         Ik heb dingen die maar wat rondslingeren en/of niet worden opgeborgen

food for thought
In plaats van direct aan het opruimen te slaan, nodigt Stephanie Bennett Vogt ons uit om bewust te worden van wat rommel/spullen doen met ons energiepeil, hoofd en humeur. Dit kun je met deze oefening onderzoeken.
Het belangrijkste echter, legt ze uit, is dat wij ons iets essentieels gaan realiseren: wij denken dat onze spullen, rommel, emoties, gedachten het probleem zijn, maar het werkelijke probleem is de manier hoe wij daarmee omgaan. Met andere woorden, het plezier of de last die wij aan spullen et cetera toeschrijven, zit niet in de spullen zelf, maar in hoe wij ze zien en ervaren. Als dat geen food for thought is…

Wil je iets delen over jouw rommelfamilie? Je reactie is welkom.

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

4 reacties op “ruimte scheppen is een zoektocht”

  1. Inge schreef:

    Mooi stuk Leni. En een interessante ruimere omschrijving van rommel. Goed om bij stil te staan. En inderdaad, opruimen is een proces.

  2. Leni schreef:

    Dank, Inge!

  3. Rita schreef:

    Lieve Leni, heerlijk om deze ontwikkelingen te lezen. Ze passen zo goed bij mijn “reis”. Ruimte maken, en dan van alles tegenkomen. Net zoals vanmorgen bij het spinnenwebben van de randen van kamers en gangen: ik zag er steeds meer! Waren die er echt al voordat ik begon? Je (mijn) ogen gaan open voor “iets” en dan zie je daarvan opeens veel meer. Het “roze olifant” verschijnsel. En ja, spinnenwebben hoort voor mij op dit moment bij “ruimte maken”.

  4. Leni schreef:

    Dag Rita, ja, de tijd van de spinnenwebben (verwijderen) is weer aangebroken. En hoe prachtig zijn ze als ze na een mistige morgen uit de heggen tevoorschijn komen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *