De Ontluikende Roos

soms zijn spullen net ...

(o.a.) geïnspireerd op het boek ‘Mindful opruimen’ van ‘space clearer’ Stephanie Bennett Vogt

Fietsend langs de singels in Groningen kwam ik een voor mij nieuw fenomeen tegen: de stammen van enkele kastanjebomen waren stevig ingepakt. Ze blijken een bloedingsziekte te hebben die door een bacterie wordt veroorzaakt. Er is een behandeling ontwikkeld die de boom een kans geeft om zich te herstellen. Ik werd er blij van en het ontroerde me. Wat heeft dit nu met spullen te maken, denk je? Dat wordt hieronder gaandeweg duidelijk…

Ik stel me voor dat bomen met deze bloedingsziekte in het verleden werden omgezaagd. Net zoals decennialang het adagium bij spullen: ‘Is iets kapot? Gooi het weg en koop een nieuwe’ de gewoonste zaak van de wereld was. Natuurlijk waren er uitzonderingen, Gered Gereedschap met o.a. een werkplaats in Groningen, is een mooi voorbeeld, en vandaag de dag zijn er vele hoopvolle initiatieven die het mogelijk maken duurzaam met onze planeet én onszelf om te gaan.

warmte
Het interessante van de boom behandeling is dat men dit doet met warmte. Men dient de boom twee dagen koorts toe. Dat helpt de bacterie die de bloedingsziekte veroorzaakt om zeep. Ik heb me door mijn toenmalige huisarts laten vertellen dat een paar dagen koorts heel reinigend is voor het menselijke lichaam. Dus waarom niet voor bomen? De boom ‘dokters’ lijken dit zelfs te benadrukken, ze eindigen hun uitleg over de behandeling met de zin ‘Soms zijn bomen net mensen‘. Een prikkelende uitspraak waar een leuke discussie over valt te voeren. Ik heb de lijn doorgetrokken naar spullen: ‘Soms zijn spullen net mensen‘. Hoe zouden onze huizen eruit zien als we naar onze spullen keken als waren zij medemensen? Medemensen met behoeften zoals wijzelf onze behoeften hebben. Dat we ons daar bewust van zouden zijn en ernaar zouden handelen.

fractie
Ik leg de vraag voor aan mijn man. Dat hangt af van welke karakter eigenschappen je uitgaat, zegt hij. Mee eens. De gevolgen van de destructieve kanten van de menselijke soort kennen we wel, dus ik besluit het goede in de mens als uitgangspunt te nemen. We tonen dat in allerlei situaties en vooral bij pasgeboren, behoeftige kinderen. Het is indrukwekkend met hoeveel aandacht, zorgzaamheid, geduld en toewijding wij uitdrukking geven aan onze liefde voor nieuw leven. Zelfs als zouden we daar maar een fractie van inzetten voor onze spullen, wat zou onze zorg en warmte bijdragen aan een liefdevolle sfeer in huis. En in het verlengde: wat zou de uitgeputte aarde opknappen als wij haar met liefde en toewijding zouden behandelen.

tlc
Zorg en warmte geven aan je spullen gaat over bewust blij zijn met je spullen. Er af en toe bij stil staan welke dienst(en) ze je bewijzen en hen hiervoor bedanken. En op z’n tijd wat tender love and care (tlc) geven door ze af te stoffen, met een sopje schoon te maken.
Stephanie Bennett Vogt en haar partner besluiten na 25 jaar hun koelkast te vervangen door een energiezuinig model. Ze heeft grote moeite om het apparaat dat al die jaren goede diensten heeft bewezen, van de hand te doen. Verdriet, rouw, schuldgevoel passeren de revue. Alsof ze een medemens de deur wijst, zo gehecht is ze aan de aanwezigheid van deze trouwe metgezel. Hoe ga je om met hechten en onthechten, vraagt ze zich af.

balans
De juiste balans vinden tussen hechten en onthechten, het is zoeken. Je hechten aan een pasgeborene is noodzakelijk voor de overleving van de baby. Terwijl we tegelijkertijd weten dat kinderen ooit, op een dag hun vleugels uit zullen slaan en het nest zullen verlaten. Hechten aan je spullen maakt dat je de vreugde kunt ervaren die ze je geven, dat je van ze kunt genieten. En mocht zich een moment aandienen dat het tijd is om hen vaarwel te zeggen, gun jezelf dan een periode van afscheid nemen. Om ze uiteindelijk, dankbaar voor hun dienstbaarheid, los te laten.

Herken je iets in dit verhaal? Voel je welkom om een reactie achter te laten.

De ontluikende roos inspireert tot bewustwording en nodigt uit om in beweging te komen. Om stap voor stap je verlangen naar meer ruimte in huis, hoofd en hart te realiseren. De ontluikende roos ondersteunt je met tips en oefeningen. En natuurlijk steken we samen, waar het je spullen betreft, de handen uit de mouwen.

Een vraag? Bel of mail: 06 47 44 26 80 of info@deontluikenderoos.nl.

Inspiratie van de ontluikende roos ontvangen? Abonneer je gratis op: ‘la vie en rose’,
10 keer per jaar een email vol opruimwetenswaardigheden!

2 reacties op “soms zijn spullen net …”

  1. Inge schreef:

    Mooi Leni, zoals jij het weet te omschrijven. Ik heb het met plezier gelezen. De kern in dit verhaal is voor mij liefde en dankbaarheid (en idd balans). Als we dat wat meer zouden toepassen: dat zou beter zijn voor ‘de wereld’ en voor onszelf.

  2. Leni schreef:

    Ja, Inge. Het gaat inderdaad over liefde en dankbaarheid. Deze steeds voor jezelf beoefenen waarbij spullen een invalshoek bieden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *